Prostaatkankerbehandeling – Behandelingen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Prostaatkanker-behandeling

Als u kanker heeft, groeien kankercellen in uw lichaam ongeremd. Bij de behandeling van kanker streven we naar genezing. Dit noemen we een curatieve behandeling. Is genezing bij u niet meer mogelijk? Dan spreken we van een palliatieve behandeling. Daarbij proberen we de ziekte zo veel mogelijk te remmen en uw klachten te verminderen.

Bent u met een verhoogde PSA-waarde via uw huisarts naar ons doorgestuurd om na te gaan of u prostaatkanker heeft? Dan kunt u binnen een week terecht op onze poli. Ook voor vervolgonderzoeken en operaties hebben we korte wachttijden, zodat u snel weet waar u aan toe bent. Uiteraard kunt u ook voor nazorg, begeleiding en controles in ons ziekenhuis terecht.

Welke behandelingen zijn er mogelijk bij prostaatkanker?

Als u prostaatkanker heeft, dan zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Welke u krijgt, hangt onder meer af van de grootte van de tumor. Als we u opereren, hebben we daarbij aandacht voor uw continentie, blaas- en erectiefunctie.

  • Actief volgen:
    Prostaatkanker is een langzaam groeiende kanker. Bij ongeveer een derde van de mannen veroorzaakt de tumor ook geen klachten. Het is daarom niet altijd zinvol om iedereen met prostaatkanker direct te behandelen. We kunnen de groei van de tumor ook actief volgen. Dat doen we door de PSA-waarde in uw bloed regelmatig te controleren. Soms krijgt u een inwendig of radiologisch onderzoek. U krijgt hierbij begeleiding van de urologisch
    oncologieverpleegkundige.

  • Operatie met de robot:
    Is de kanker bij u beperkt tot de prostaat en zijn er geen uitzaaiingen? Dan kan uw arts u een operatie voorstellen. Hierbij verwijderen we de prostaat en eventueel de lymfeklieren. Hiervoor gaat u naar Isala Klinieken in Zwolle, waar wij nauw mee samenwerken. De operatie wordt uitgevoerd met behulp van de DaVinci Robot. Deze robot heeft robotarmen waaraan operatie-instrumenten zitten. Via een kleine camera in de robot kan de arts in uw buikholte kijken. De operatie heet Robot-assisted laparoscopische radicale prostatectomie (RARP). Voor de uitslag en nazorg kunt u terecht bij Gelre ziekenhuizen.

  • Radiotherapie: met bestraling willen we kankercellen vernietigen en gezonde cellen zo veel mogelijk sparen. U krijgt deze behandeling bij de Radiotherapiegroep in Apeldoorn of Deventer. U kunt uitwendige of inwendige bestraling krijgen, of een combinatie.
    • Bij uitwendige bestraling bestralen we de prostaat van buitenaf, door de huid heen. We richten de stralenbundel nauwkeurig en zorgen dat het omliggende, gezonde weefsel zo veel mogelijk gespaard blijft.
    • Bij inwendige bestraling plaatsen we radioactief materiaal in uw prostaat en vindt bestraling van binnenuit plaats. Op deze manier beschadigen we zo min mogelijk gezond weefsel. Inwendige bestraling noemen we ook wel brachytherapie. Brachy is Grieks voor dichtbij.
  • Hormoontherapie:
    Prostaatkanker groeit onder invloed van het hormoon testosteron. Met hormoontherapie krijgt u medicijnen die de hoeveelheid testosteron in uw lichaam verlagen of de werking van het hormoon tegengaan. Zo verhinderen de medicijnen de groei van het aantal kankercellen. U krijgt hormoontherapie vaak als aanvullende behandeling, bijvoorbeeld na een operatie. Maar het kan ook een palliatieve behandeling zijn, om uw klachten te verminderen.

  • Chemotherapie:
    Hiermee proberen we de groei van uw tumor af te remmen met cytostatica. Dit zijn kankerremmende medicijnen. Het kan zijn dat u chemotherapie krijgt als u uitzaaiingen heeft.

Welke behandeling krijgt u?

In Gelre ziekenhuizen bespreken we alle patiënten met prostaatkanker in een team van specialisten. Zo bepalen we samen met u de beste behandelmethode. Het team bestaat uit een uroloog, internist-oncoloog, radioloog, radiotherapeut, patholoog, urologisch oncologieverpleegkundige, continentieverpleegkundige en de coördinator urologische oncologie. Ook overleggen we regelmatig met een uroloog en een internist-oncoloog van het VUMC in Amsterdam. Uw behandeling is afhankelijk van:

  • De grootte van de tumor en hoe kwaadaardig deze is
  • De plaats van de tumor
  • Of er uitzaaiingen zijn en hoeveel dat er zijn
  • Uw conditie en uw wensen

Na uw behandeling

Tijdens en na uw behandeling kunt u begeleiding krijgen van een gespecialiseerd urologisch oncologieverpleegkundige en andere medewerkers. Ook staat er een team van specialisten (waaronder fysiotherapeuten, psychologen, revalidatieartsen, seksuologen en diëtisten) klaar om u te begeleiden bij uw revalidatie en het omgaan met de gevolgen van de ziekte.

Complementary Content
${loading}
Scroll