Prenatale diagnostiek | Gelre ziekenhuizen
alert
Voorkom verspreiding infectieziekten

Welkom in Gelre. Help ons verspreiding van infectieziekten zoals griep en het coronavirus te voorkomen: klik hier

alert
Afspraak in Gelre Apeldoorn of Zutphen?

Dan meldt u zich aan met uw identiteitsbewijs bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Lees meer en bekijk de film over aanmelden: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Prenatale diagnostiek

Met prenatale diagnostiek kunt u tijdens de zwangerschap laten onderzoeken of uw kind lichamelijke afwijkingen heeft. U bepaalt zelf of u deze onderzoeken laat doen. Twijfelt u? Dan kan een counselingsgesprek helpen. Tijdens dit gesprek krijgt u veel informatie. Of kijk eens op de website: www.pns.nl/prenatale-screeningen. Daar vindt u een keuzehulp.

Er bestaan twee soorten onderzoek: niet-invasieve onderzoeken (zoals echo’s en bloedonderzoek) en invasieve onderzoeken. Bij invasieve onderzoeken halen we iets uit uw lichaam. Voorbeelden ervan zijn de vruchtwaterpunctie (waarbij we een beetje vruchtwater afnemen) en de vlokkentest (waarbij we kleine stukjes van de placenta wegnemen voor onderzoek). De invasieve onderzoeken worden alleen gedaan in gespecialiseerde ziekenhuizen. Wij verwijzen u vanuit Gelre meestal door naar het UMC Utrecht.

Niet-invasieve onderzoeken

Deze onderzoeken doen we in Gelre. Voorbeelden hiervan zijn:
  • Onderzoek naar het syndroom van Down, Edwards en Patau 
  • Een onderzoek naar lichamelijke afwijkingen (20 wekenecho)

Hoe verloopt het onderzoek naar het syndroom van Down, Edwards en Patau? 

Hierbij kunt u kiezen uit twee testen:

  • De combinatietest: deze test bestaat uit een bloedtest. Hiervoor laat u bloed prikken. Ook meten we de nekplooi van uw kindje. Dat doen we met een echo. U kunt de bloedtest doen wanneer u tussen de 9 en 14 weken zwanger bent en de nekplooimeting wanneer u tussen de 11 en 14 weken zwanger bent. De combinatietest berekent de kans dat uw kind het Down-, Edwards- of Patausyndroom heeft.
  • De NIPT: dit is een bloedonderzoek zonder echo. Het laboratorium onderzoekt DNA dat afkomstig is van de placenta. U kunt de NIPT doen als u 11 weken zwanger bent. Uit de NIPT komt of u waarschijnlijk niet zwanger óf mogelijk wel zwanger bent van een kind met het Down-, Edwards- of Patausyndroom.

Hoe verloopt het onderzoek naar lichamelijke afwijkingen (20 wekenecho)?

Met een echoapparaat kijken we of uw baby geen lichamelijke afwijkingen heeft. We kijken met name of uw kindje een open rug (spina bifida) of een open gehemelte (schisis) heeft. Maar ook of alle organen aanwezig zijn en of het hartje er goed uitziet.

De uitslag

Van de 20 wekenecho krijgt u meteen de uitslag. Als het nodig is, verwijzen we u door voor extra onderzoek. De uitslag van de combinatietest en de NIPT zijn binnen 10 werkdagen bij ons binnen. Net als de uitslag van een vruchtwaterpunctie of vlokkentest. De verloskundige of gynaecoloog bespreekt deze met u.


Klik op de animaties hieronder om te zien hoe de NIPT test en de 13 & 20 weken echo uitgevoerd worden:

    

Complementary Content
${loading}
Scroll