Oriënterend fertiliteitsonderzoek – Onderzoeken | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Oriënterend fertiliteitsonderzoek

Fertiliteit betekent vruchtbaarheid. Oriënterend fertiliteitsonderzoek bestaat uit een gesprek over zwanger worden en enkele aanvullende onderzoeken bij de vrouw en de man.

Hoe verloopt oriënterend fertiliteitsonderzoek? 

Het onderzoek bestaat uit 3 onderdelen.

  • Intakegesprek. Tijdens het eerste (intake)gesprek stelt onze fertiliteitsarts u vragen over uw kinderwens, uw gezondheid in het algemeen en over eventuele ziekten en/of vruchtbaarheidsproblemen binnen uw familie.
  • Onderzoek bij de vrouw. Na het intakegesprek krijgt de vrouw een bloedtest. Deze test screent het bloed op een aantal infectieziekten. Ook doen wij onderzoek naar enkele hormonen die eventueel een rol kunnen spelen. Daarnaast krijgt u bij de fertiliteitsarts of gynaecoloog een inwendig onderzoek door een zogeheten inwendige echo. Met deze echoscopie brengen we de baarmoeder en de eierstokken in beeld. Als de arts het nodig vindt, volgt nog het afnemen van een kweek (wat lichaamsmateriaal) van de baarmoedermond en verder inwendig onderzoek via een vaginaal toucher. 
  • Onderzoek bij de man. Na het intakegesprek volgt – op een later moment – sperma-onderzoek, om informatie te krijgen over de kwaliteit van het zaad. Als uit het laboratoriumonderzoek blijkt dat de kwaliteit van het zaad afwijkt, volgt nader lichamelijk onderzoek.


Complementary Content
${loading}
Scroll