Hoornvliestransplantatie – Behandelingen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Hoornvliestransplantatie

Bij een hoornvliestransplantatie vervangen we uw hoornvlies. Het nieuwe hoornvlies komt van een donor. Een transplantatie is de enige manier om weer goed te kunnen zien als uw hoornvlies blijvend troebel of onregelmatig is. Er zijn drie mogelijkheden: we vervangen alle lagen van het hoornvlies; we vervangen alleen het voorste deel van uw hoornvlies (DALK) of we vervangen alleen het achterste deel (PLK of DSAEK). 

Hoe verloopt een hoornvliestransplantatie?

  • Bij een volledige transplantatie verwijderen we eerst een rond schijfje uit het troebele hoornvlies. Dat vervangen we door een helder rond donorschijfje dat we rondom vasthechten. U voelt de hechtingen niet, ze blijven 1 tot 3 jaar in uw oog.
  • Vervangen we alleen het voorste deel dan leggen we het donorvlies op het binnenste deel en hechten we het vast.
  • Vervangen we alleen de binnenlaag dan schuift onze oogarts een donorschijfje via een wond van 4 mm het oog in. Met lucht wordt de donor op de juiste plek geduwd. De donor blijft vervolgens zonder hechtingen op zijn plaats en heldert in de eerste weken op. De wond wordt wel gehecht. Deze hechtingen worden na 1 maand verwijderd.

Om infecties te voorkomen moet u na de operatie enkele maanden oogdruppels gebruiken. Voor een hoornvliestransplantatie verblijft u een dag in het ziekenhuis. Alleen bij vervanging van het achterste deel (PLK of DSAEK) blijft u een nacht slapen. Onze arts overlegt met u of u onder algehele narcose gaat of plaatselijke verdoofd wordt.

Resultaten

Heeft u de aandoening keratoconus? Bij deze aandoening is 1 tot 2 jaar na de operatie het gemiddelde gezichtsvermogen zo'n 80 procent, met bril of contactlenzen. Bij de aandoening endotheeldystrofie van Fuchs is dit 50 tot 80 procent. Het resultaat hangt af van de kwaliteit van de rest van uw oog.

Complementary Content
${loading}
Scroll