Endometriose onderzoek | Gelre ziekenhuizen
alert
Openingstijden en bezoektijden paasweekend 2024

Lees meer over mogelijke afwijkende openingstijden en bezoektijden: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Endometriose onderzoek

Op basis van uw klachten kan uw arts denken aan endometriose. Er zijn verschillende onderzoeken om endometriose vast te stellen:

Hoe verloopt een gynaecologisch onderzoek om endometriose vast te stellen?

Bij een gynaecologisch onderzoek kijkt en voelt uw arts in uw schede. We noemen dit ook wel een inwendig onderzoek. Uw arts gebruikt een spreider (ook wel speculum of eendenbek genoemd) om de schede open te houden. Tijdens het onderzoek probeert uw arts de endometrioseplekken te zien of te voelen. Dat lukt soms bij endometrioseplekken achter de baarmoedermond, tussen de baarmoeder en de endeldarm en aan de banden van de baarmoeder. Ook een vergrote eierstok kan uw arts ontdekken tijdens dit onderzoek. Soms doet de gynaecoloog een rectaal toucher: dit is een inwendig onderzoek met een vinger in uw anus. Uw arts kan zo endometrioseplekken voelen tussen de endeldarm en baarmoeder. Het onderzoek is meestal niet pijnlijk, maar sommige vrouwen vinden het wel vervelend. Bespreek dit van tevoren met uw gynaecoloog. Bent u ongesteld op de dag van het inwendig onderzoek? Dan hoeft u de afspraak niet af te zeggen. Endometriose is namelijk het best te onderzoeken en beoordelen tijdens de menstruatie.

Hoe verloopt een echoscopisch onderzoek om endometriose vast te stellen?

Als uw arts vermoedt dat u een ernstigere vorm van endometriose heeft, dan kan het zijn dat u een inwendig echoscopisch onderzoek krijgt. Tijdens dit onderzoek brengt de gynaecoloog een dun en langwerpig echo-apparaat een klein stukje in uw vagina. Uw baarmoeder en eierstokken zijn zo te zien. Net als endometriose in uw eierstokken. Lichte endometriose is niet te zien bij een inwendig echoscopisch onderzoek.

Hoe verloopt bloedonderzoek bij endometriose?

Bloedonderzoek is niet bedoeld om endometriose vast te stellen. Als we weten dat u endometriose heeft, kan bloedonderzoek wel laten zien hoe actief de endometriose is. Bij endometriose kan de bezinking van uw bloed verhoogd zijn. Dat komt door de ontsteking die endometriose kan veroorzaken. Ook kan de bloedwaarde CA-125 verhoogd zijn. Deze stof geeft aan hoe ernstig uw eierstok en/of uw buikvlies geprikkeld zijn.

Hoe verloopt een kijkoperatie om endometriose vast te stellen?

Om zeker te weten dat u endometriose heeft, kan de gynaecoloog een kijkoperatie adviseren. Dit noemen we ook wel een laparoscopische operatie. Tijdens dit onderzoek neemt de arts meestal een stukje weefsel weg. Dit heet een biopt. Het biopt gaat naar het laboratorium voor verder onderzoek.

De uitslag

Uw arts kan u meteen vertellen wat er te zien was bij het gynaecologisch onderzoek of het echoscopisch onderzoek. De uitslag van het bloedonderzoek is na 1 week bekend en de resultaten van het laparoscopisch onderzoek na 2 weken. Al deze uitslagen bespreekt de arts met u. Als het nodig is, maakt u samen een behandelplan.

Complementary Content
${loading}
Scroll