CT-scan urinewegen | Gelre ziekenhuizen
alert
Corona

Ons laatste corona-nieuws en de meest gestelde vragen en antwoorden: klik hier

Zorg beter voor elkaar

CT-scan van de urinewegen

Bij een CT-scan van de urinewegen maken we met röntgenstralen afbeeldingen van de nieren en de urinewegen. Zo kan de arts afwijkingen opsporen of goed in beeld krijgen.

Hoe verloopt een CT-scan van de urinewegen?

  • Omdat u een contrastmiddel krijgt toegediend, mag u 3 uur van te voren niets meer eten, drinken of roken. We spuiten het contrastmiddel in via een infuus in uw arm. 
  • Een half uur voor het begin van het onderzoek moet u een halve liter water drinken. Zo kunnen we de nieren beter in beeld krijgen. U mag gewoon naar het toilet.
  • Voor het CT-onderzoek komt u op een tafel te liggen. Het te onderzoeken lichaamsdeel ligt daarbij in een ronde opening. In deze opening worden de foto's gemaakt. U zult daarbij merken dat u na elke foto een stukje opschuift. 
  • Tijdens het onderzoek ligt u alleen in de onderzoekkamer. Omdat er wordt gewerkt met röntgenstralen, is het nodig dat de arts en de laborant achter glas staan. Via een raam kunnen zij u blijven zien. Zij houden contact met u via een intercom.

De uitslag

De schriftelijke uitslag van het onderzoek is na ongeveer 5 werkdagen bekend. Voor informatie over de uitslag kunt u terecht bij uw behandelend arts.

Complementary Content
${loading}
Scroll