Polikliniek Jeugd en Alcohol | Gelre ziekenhuizen
alert
Corona

Ons laatste corona-nieuws en de meest gestelde vragen en antwoorden: klik hier

alert
Afspraak in Gelre Apeldoorn of Zutphen?

Dan meldt u zich aan met uw identiteitsbewijs bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Lees meer en bekijk de film over aanmelden: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Polikliniek Jeugd en Alcohol

Uren buiten bewustzijn. Geen enkele herinnering aan wat er is gebeurd. Een ziekenauto onder het braaksel. Gedesoriënteerd wakker worden in een ziekenhuisbed. Dat is de realiteit als jongeren te veel alcohol drinken.

Op onze polikliniek Jeugd en Alcohol krijgen jongeren die met een alcoholvergiftiging zijn opgenomen - én hun ouders - nazorg. Zo willen we gedrag veranderen en eventuele onderliggende problemen boven water krijgen. Dit doen we om te voorkomen dat de jongere niet opnieuw in de problemen komt met alcohol.

Wat is alcoholvergiftiging?

Onze GZ-psycholoog Gabré Witteveen legt het uit:

“Alcohol breekt hersencellen af. Vooral als het brein nog niet volgroeid is; bij jongeren dus. Alcohol is een neurotoxische stof. Dat betekent dat alcohol de hersenen vergiftigt. Als je nog niet volgroeid bent - en dat ben je pas op je 23e - gaat die vergiftiging onverwachter en veel sneller dan bij volwassenen. Je hebt een alcoholvergiftiging als de concentratie alcohol in je bloed (en daarmee ook in je hersenen) zo hoog is dat je bewusteloos raakt."

Hoe geven wij zorg aan jongeren met een alcoholvergiftiging?

  • Het begint op onze Spoedeisende Hulp (SEH). Jongeren met alcoholvergiftiging kunnen last hebben van bijvoorbeeld onderkoeling, een shock of black-out. Hiervoor is acute medische zorg noodzakelijk. Als jongeren op onze SEH worden binnengebracht, houden we hun vitale functies (ademhaling, temperatuur en bloeddruk) in de gaten. Ook kijken we of er ander letsel is dat we moeten behandelen.
  • Het traject gaat verder op onze polikliniek Jeugd en Alcohol. Als de jongere weer bij positieven is, gaan we met elkaar in gesprek en volgt er een traject op de polikliniek voor Jeugd en Alcohol. De alcoholvergiftiging kan lichamelijke gevolgen hebben, bijvoorbeeld een hersenbeschadiging, maar is ook emotioneel. Jongeren schamen zich voor wat er gebeurd is en ouders hebben vaak geen vertrouwen meer.
  • Nazorgtraject op onze polikliniek Jeugd en Alcohol. Na ontslag uit het ziekenhuis heeft uw kind ook aandacht en zorg nodig. De alcoholvergiftiging kan namelijk langetermijngevolgen en risico's hebben. Bijvoorbeeld hersenbeschadiging of sociaal-emotionele schade. Veel kinderen blijken voorafgaand aan de alcoholvergiftiging al problemen te hebben gehad. Bijvoorbeeld op school, met vrienden of met hun gedrag. Ouders en kinderen zijn zich hier niet altijd bewust van. Daarom is het nazorgtraject standaard onderdeel van de zorg op onze poli Jeugd en Alcohol.


Achtergrondinformatie over de polikliniek

Onze polikliniek maakt onderdeel uit van een landelijk netwerk van poliklinieken voor Jeugd en Alcohol. Al deze ziekenhuizen volgen het protocol: ‘voorkom alcoholschade bij jongeren’. De eerste polikliniek Jeugd en Alcohol werd in 2006 geopend in ziekenhuis Reinier de Graaf in Delft. Omdat de aanpak effectief bleek, volgden al gauw andere ziekenhuizen en zo ook wij. Onze polikliniek Jeugd en Alcohol in Zutphen is het expertisecentrum voor de provincie Gelderland.

Contact met Polikliniek Jeugd en Alcohol?

door

Onze spreekuren

Ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur
signpost

Uw looproute in ons ziekenhuis

Volg looproute 23
call

Zo bereikt u ons

Ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur

Bel 0575 - 59 28 24
parking

Route en parkeren

Den Elterweg 77
7207 AE Zutphen

Complementary Content
${loading}
Scroll