Web Content Viewer
ActionsOsteoporose-poli
Osteoporose is een ander woord voor botontkalking. Patiënten met osteoporose hebben een verhoogde kans op botbreuken. Het is verstandig de botontkalking te laten behandelen op onze Osteoporose-poli.
Direct naar:
Web Content Viewer
ActionsU bent doorverwezen naar onze Osteoporose polikliniek, ook wel BOTpoli genoemd. De reden van het bezoek aan de BOTpoli kan verschillend zijn, bijvoorbeeld:
- Via Traumachirurgie of Orthopedie in het kader van het fractuurpreventie programma na een botbreuk;
- Via uw huisarts voor een tweedelijns behandeling;
- Via een specialist vanwege een aandoening of toevalsbevinding.
Voorafgaand aan de afspraak krijgt u een botdichtheidsmeting (DEXA) en gaat u bloedprikken. Daarna volgt er een combinatieafspraak op de polikliniek bij de verpleegkundige en de specialist. Zij bespreken met u alle onderzoeken en welke behandelingen mogelijk zijn.
Wat is Osteoporose?
Als uw botten verzwakt zijn, heet dat osteoporose of botontkalking. Vanaf de leeftijd van 30 jaar verliezen de botten geleidelijk de stevigheid. Dat geldt voor iedereen. Als er sprake is van osteoporose is de verzwakking van de botten sneller en ernstiger dan gemiddeld.
Bij osteoporose is de botmassa verlaagd (de botten zijn minder stevig) en de botstructuur is veranderd (poreus geworden). Dat betekent dat u meer risico heeft op een botbreuk. Zo’n botbreuk kan gebeuren in de enkel, pols been of arm. Maar de breuk kan ook plaatvinden in de wervelkolom, dan is er sprake van een wervelbreuk.
Vooral een botbreuk in de heup of een wervelbreuk kunnen ernstige gevolgen hebben voor de toekomstige gezondheid en mobiliteit. Deze breuken kunnen ertoe leiden dat u bepaalde dingen niet meer kunt doen of minder lang kunt volhouden. Deze botbreuken kunnen bovendien veel pijn veroorzaken, die soms lang aanhoudt. Wervelbreuken kunnen er bovendien toe leiden dat uw lichaam verandert, u wordt kleiner en krommer.
Diagnose
Een botdichtheidsmeting is een belangrijk onderdeel van de diagnose. De botdichtheidsmeting bestaat uit twee onderdelen
- Een DEXA-meting. Hierbij wordt de botdichtheid in de heupen en onderste ruggenwervels bepaald.
- Een VFA-meting. Hierbij wordt een foto van de hele wervelkolom gemaakt. Dit is om vast te stellen of er wervelfracturen zijn.
De twee uitslagen geven samen een compleet beeld van de conditie van de botten. Daarnaast wordt er uitgebreid bloedonderzoek gedaan om te kijken of er geen aandoeningen zijn die er voor zorgen dat de botten brozer worden.
Behandeling
De behandeling van osteoporose is erop gericht om de botten zo sterk mogelijk te krijgen en het risico op nieuwe (gevaarlijke) botbreuken zo laag mogelijk te maken. De behandeling bestaat uit drie delen die bij elkaar horen en elkaar versterken. Leefstijl speelt hierbij een belangrijke rol.
- Beweging: als botten actief belast worden, tegen de zwaartekracht in, worden ze sterker. Kies een manier van bewegen die bij uw situatie en de toestand van uw botten past.
- Voeding: zorg ervoor dat u de juiste bouwstoffen binnenkrijgt in uw voeding. Daarmee kan de conditie van de botten stabiel gehouden worden en soms zelfs verbeteren.
- Medicatie: met medicijnen kunnen botten sterker worden, waardoor er minder risico op breuken is. De verpleegkundige en specialist zullen bespreken welke medicijnen het beste zullen zijn voor uw situatie.
Web Content Viewer
ActionsAfspraak
U komt op afspraak op onze polikliniek na een verwijzing van uw arts. Meestal is dit de huisarts. De huisarts verwijst u dan - natuurlijk in overleg met u – naar onze poli. De secretaresse plant de afspraak voor u in, u wordt hierover gebeld of u ontvangt de afspraak per post of e-mail. U hoeft niet zelf te bellen. Het is verstandig u goed voor te bereiden op uw afspraak.
De afspraak bestaat uit drie onderdelen:
- het maken van een botdichtheidsmeting;
- het prikken van bloed;
- de afspraak op de Osteoporose poli.
Mocht de afspraak voor de botdichtheidsmeting niet doorgaan of door u worden verzet geef dit dan door aan de Osteoporose poli.
Wat neemt u mee?
Bij de afspraak moet u een digitale of papieren vragenlijst van tevoren invullen.
Contact met _paginatitel_?
ActionsContact met Osteoporose poli?
Onze spreekuren
Ma t/m vr 8.30 - 16.30 uurUw looproute in ons ziekenhuis
Volg looproute 135Onze spreekuren
Ma t/m vr 8.30 - 16.30 uurUw looproute in ons ziekenhuis
Volg looproute 92Team van _paginatitel_
ActionsWeb Content Viewer
ActionsWeb Content Viewer
ActionsPatiëntenfolders over Osteoporose poli
In onze patiëntenfolders leest u uitgebreide informatie.