Centrum voor Psychosomatiek | Gelre ziekenhuizen
alert
Corona

Ons laatste corona-nieuws en de meest gestelde vragen en antwoorden: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Centrum voor Psychosomatiek

Heeft u naast psychische klachten ook een lichamelijke (somatische) aandoening of ziekte? Of heeft u Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK)? Dan kunt u bij Gelre terecht op onze afdeling Psychiatrie of Medische Psychologie. Deze twee afdelingen werken nauw samen en vormen gezamenlijk ons Centrum voor Psychosomatiek.

Zorgverlener in gesprek met patiënt
Portret van GZ psycholoog Bastings

Ons doel is om u nieuw perspectief bieden

“Ons doel is om u nieuw perspectief bieden. Vaak heeft u als u naar ons wordt doorverwezen, al een heel traject achter de rug. U bent bij verschillende artsen geweest die naar oplossingen voor uw lichamelijke klachten hebben gezocht. Soms is er geen lichamelijke oorzaak gevonden. Soms wel, maar is de langdurige of ernstige aard van de klachten niet te verklaren. Dat noemen we SOLK: Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Denk aan chronische pijn of chronische vermoeidheid. Dit kan u radeloos, moedeloos maken.
In ons centrum bieden we hulp aan deze patiënten. We werken nauw samen met onze collega-artsen die gespecialiseerd zijn in uw lichamelijke zorg. Bijvoorbeeld van onze pijnpolikliniek. Ons gezamenlijke doel is het verminderen of beperken van uw klachten, u leren omgaan met de (rest)klachten en het verbeteren van uw mentale conditie. In de praktijk blijkt dat dit onze patiënten verlichting van klachten en ‘lucht’ geeft.”

GZ-psycholoog Danny Bastings

Portretfoto psychiater Schellinger

Wanneer kom ik bij Gelre terecht voor psychische hulp?

“Of u binnen of buiten ons ziekenhuis psychische zorg krijgt, hangt af van twee dingen: de ernst van uw klachten en of uw lichamelijke en psychische klachten elkaar beïnvloeden. Dat leg ik graag aan u uit met een paar voorbeelden.

Voorbeeld 1: meneer De Bruin heeft kanker en wordt hiervoor behandeld bij Gelre. Door zijn ziekte ontwikkelt meneer een depressie. Dan kan meneer De Bruin voor zijn depressie terecht op afdeling Psychiatrie in Gelre. Zijn lichamelijke ziekte heeft duidelijk invloed op zijn psychische klachten.

Voorbeeld 2: mevrouw Koopman heeft een depressie en zij moet voor een blindedarmoperatie naar ons ziekenhuis. Dan komt mevrouw Koopman voor haar psychische zorg niet in ons ziekenhuis terecht. Want er is (zeer waarschijnlijk) geen verband tussen haar lichamelijke en psychische klachten.
Heeft u alleen psychische klachten en dus geen lichamelijke? Dan kunt u standaard bij een psychische hulpverlener terecht buiten ons ziekenhuis.“

Psychiater Alexander Schellinger

Verschil tussen een psychiater en een psycholoog

Vaak wordt gevraagd naar het verschil tussen een psycholoog en psychiater. Dat is inderdaad best ingewikkeld. Bij Gelre zien we vooral veel overlap. Onze teams Psychologie en Psychiatrie werken veel samen, met elk hun eigen expertise. Zo weet een psychiater veel van psychische ziektes en het beïnvloeden daarvan. Een psycholoog weet veel af van wat voor invloed psychische ziektes hebben op gedrag en het beïnvloeden van gedrag.
Als u medicijnen nodig heeft voor uw psychische klachten, is het wel duidelijk bij welke zorgverlener u moet zijn. Een psychiater heeft geneeskunde gestudeerd. Daarom mag een psychiater u medicijnen voorschrijven en doet een psycholoog dat niet.

Afspraak

U komt op afspraak op onze polikliniek na een verwijzing van uw arts. Meestal is dit de huisarts. De huisarts verwijst u dan - natuurlijk in overleg met u – naar onze poli. Het is verstandig u goed voor te bereiden op uw afspraak.

Contact met Centrum Psychosomatiek?

door

Onze spreekuren

Ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur
signpost

Uw looproute in ons ziekenhuis

Volg looproute 68
call

Zo bereikt u ons

Ma t/m vr 8.30 - 12.30 en 13.30 - 16.00 uur

Bel 055 - 581 82 35 (keuze 2)
parking

Route en parkeren

Albert Schweitzerlaan 31
7334 DZ Apeldoorn

door

Onze spreekuren

Ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur
signpost

Uw looproute in ons ziekenhuis

Volg looproute 147
call

Zo bereikt u ons

Ma t/m vr 8.30 - 12.30 en 13.30 - 16.00 uur

Bel 0575 - 59 29 12
parking

Route en parkeren

Den Elterweg 77
7207 AE Zutphen

Complementary Content
${loading}
Scroll