Inwendige oogontsteking | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Inwendige oogontsteking

Bij een inwendige oogontsteking is de binnenkant van één of beide ogen ontstoken. Het irisweefsel aan de voorzijde van uw oog kan ontstoken zijn (uveitis anterior). Maar de ontsteking kan zich ook achter de iris bevinden (uveitis intermediair of posterior).

Welke vormen van inwendige oogontsteking zijn er?

Uveitis anterior

Een ontsteking van het irisweefsel, aan de voorzijde van het oog. De iris is het gekleurde deel van het oog rondom de pupil. Het oog kan rood en pijnlijk zijn en gevoelig voor licht. Ook kan de gezichtsscherpte afnemen. Er komt geen pus of viezigheid uit het oog. De pupil kan vervormd zijn. De oorzaak van een uveitis anterior is meestal niet bekend. Als de ontsteking terugkomt zal uw arts onderzoeken of er sprake is van een achterliggende oorzaak.

Uveitis intermediair of posterior

Een ontsteking van het weefsel achter de iris. Het kan gaan om het netvlies, het vaatvlies of het glasvocht. U kunt last hebben van bewegende vlekjes, lichtsensaties, vermindering van het zicht in één of beide ogen. Uveitis intermediair of posterior komt niet vaak voor. Uw oogarts zal verder onderzoek doen naar de oorzaak van deze ontsteking. Soms is er sprake van een interne ziekte. In dat geval verwijst de oogarts u naar de internist of reumatoloog.

Panuveitis

Een ontsteking van het gehele oog.

Complementary Content
${loading}
Scroll