Grote kwaliteitssprong dankzij regionale oncologische samenwerking tussen Gelre ziekenhuizen en Isala

24 juni 2019

Het aantal complicaties dat na een alvleesklieroperatie optreedt, ligt in Isala Oncologisch centrum ver onder het landelijke gemiddelde. Dit blijkt uit openbare cijfers van het Zorginstituut Nederland. Deze cijfers komen uit de verplichte landelijke dataregistratie, waarin de kwaliteit van (oncologische) operaties en zorg wordt vastgelegd. Ziekenhuizen kunnen op deze manier in de gaten houden hoe goed zij opereren. De landelijke gemiddelde cijfers van 2018 zijn sinds vorige maand voor iedereen beschikbaar.

Artsen Isala en Gelre in OK

Opvallend laag

Wat blijkt: Bij de alvleesklier-operaties in Isala ligt het percentage ernstige complicaties dat na de operatie optreedt, ver onder het landelijk gemiddelde. Postoperatieve complicaties die bijvoorbeeld kunnen optreden zijn lekkages of infecties, waardoor de patiënt langer in het ziekenhuis moet blijven. Waar het landelijke gemiddelde over de laatste twee jaar op 27 procent uitkomt, is dat van Isala slechts 15 procent. Hoe is dit te verklaren? Chirurg Gijs Patijn: “Dit heeft alles te maken met onze samenwerking met Gelre ziekenhuizen in het Regionaal Oncologische Netwerk (RON) sinds 2016. We hebben hierdoor een grote kwaliteitssprong kunnen maken.”


Oncologische topzorg

Een paar jaar geleden stond een groepje chirurgen van Isala en Gelre ziekenhuizen voor een dilemma: Hoe kunnen we de kwaliteit van deze specifieke zorg naar het hoogst mogelijke niveau brengen en het tegelijkertijd toegankelijk houden voor mensen in de regio? Het antwoord bleek te liggen in een intensieve, ziekenhuis overstijgende samenwerking. “Met Gelre ziekenhuizen spraken we af dat alle slokdarm- en maagkankeroperaties plaatsvinden in Gelre Oncologisch Centrum in Apeldoorn en alle alvleesklier-, galweg- en leveroperaties in het Isala Oncologisch centrum in Zwolle. Op deze manier zijn hoog-complexe operaties op één locatie geconcentreerd en zijn wij ook gelijk één van de grotere expertisecentra van het land.”


Betrokken team

“Door de concentratie van hoog-complexe operaties op één locatie, zijn er zeer gespecialiseerde chirurgische, verpleegkundige en ondersteunende teams ontstaan, die precies weten wat er van hen wordt verwacht en op dezelfde manier te werk gaan.” Een hoog volume van dezelfde operatie op één locatie heeft trouwens nog meer voordelen voor de patiënt, zegt Patijn: “Als topklinisch ziekenhuis wil je ook innoveren, wetenschap kunnen bedrijven en het nieuwste van het nieuwste aan je patiënten bieden, zoals minimaal invasieve operaties (kijkoperaties). Daar heb je een minimaal aantal operaties voor nodig, om dat optimaal te kunnen doen. Door deze operaties te concentreren, voldoen we aan ruim aan alle normen, kunnen we eigen onderzoek doen, aan alle grote landelijke studies meedoen en hoeven patiënten niet naar een academisch ziekenhuis.”


Voor- en nazorg eigen ziekenhuis

Via een live videoverbinding bespreken betrokken behandelaren van beide ziekenhuizen wekelijks de situatie van patiënten. Niet alleen patiënten uit Gelre komen vervolgens naar Isala voor de operatie, ook een chirurg van dit ziekenhuis gaat mee. Peter van Duijvendijk zet elke week koers richting Isala, om hier met het gespecialiseerde team te opereren. Daarnaast maakt hij ook deel uit van het chirurgische team dat alle slokdarm- en maagtumoren in Gelre ziekenhuizen opereert. Hiervoor reist chirurg Robert Pierik van Isala juist weer af naar Apeldoorn.

Zowel de chirurgische teams als de patiënten zijn erg tevreden over de werkwijze, weet Van Duijvendijk. “Patiënten moeten voor de operatie misschien iets verder reizen, maar zijn zo wel verzekerd van de beste kwaliteit zorg, dat blijkt nu ook uit de cijfers. De voor- en nazorg vindt wel gewoon plaats in het eigen ziekenhuis. En als zorgprofessional is het een echte meerwaarde om in beide ziekenhuizen mee te draaien en op die manier weer van elkaar te leren.”


Ervaringsverhaal patiënt

Onder behandeling zijn in zijn eigen Gelre ziekenhuizen maar geopereerd worden in Isala Oncologisch centrum - hoe is dat eigenlijk? Tonnie Brugman (62 jaar) kreeg in Gelre Apeldoorn te horen dat hij alvleesklierkanker had. Voor de operatie moest hij vervolgens naar Isala in Zwolle.
Lees meer over zijn ervaring in het interview ‘Het gaat mij om de beste behandeling’.