Start oncologische revalidatie voor patiënten van Gelre ziekenhuizen bij Klimmendaal

30 september 2019

Vanaf medio oktober 2019 gaat Gelre ziekenhuizen in samenwerking met Klimmendaal Revalidatiespecialisten Medisch Specialistische Revalidatie bij Oncologie (MSRO), ofwel revalidatie tijdens en na kanker, aanbieden voor de regio Apeldoorn en Zutphen. Het intakegesprek is bij de revalidatiearts in Gelre Apeldoorn. De oncologische revalidatie vindt plaats bij Klimmendaal Revalidatiespecialisten op locatie Apeldoorn of Arnhem. Specialisten, huisartsen, bedrijfsartsen of verpleegkundig specialisten oncologie kunnen patiënten verwijzen naar dit revalidatieprogramma als de primaire behandeling is afgerond. Klimmendaal biedt het programma in Arnhem al een tijd succesvol aan en is dan ook trots dat het programma nu in samenwerking met Gelre ziekenhuizen naar regio Apeldoorn wordt uitgebreid.

Patiënten op hometrainers


Wat is medisch specialistische revalidatie tijdens en na kanker?

“Medisch Specialistische Revalidatie bij Oncologie is bedoeld voor patiënten die als gevolg van kanker en behandeling daarvan op meerdere gebieden in het dagelijkse leven problemen ervaren,” vertelt revalidatiearts Valesca Venhof van Gelre ziekenhuizen. “Bijvoorbeeld vermoeidheid, verminderde conditie, voedingsproblemen, moeite met acceptatie en verwerking en/of stressklachten als gevolg van de behandelingen. Dergelijke klachten maken het voor patiënten vaak moeilijk om de rol in hun familie te hervatten en huishouden, hobby, sport en/of werk weer op te pakken. Het doel van de revalidatie is om tot een betere balans te komen zowel op lichamelijk, psychisch als emotioneel vlak.”

“Voor elke patiënt maken we een programma op maat, samengesteld op basis van hun persoonlijke doelen en de professionele adviezen,” vervolgt Venhof. Tijdens de revalidatie worden patiënten, afhankelijk van hun doelen, begeleid door een aantal deskundigen: revalidatiearts, fysiotherapeut, diëtist, medisch maatschappelijk werker, ergotherapeut, arbeidsadviseur, psycholoog en bewegingsagoog. Het behandelprogramma bestaat onder andere uit conditietraining, ontspanningsoefeningen, leren omgaan met en verwerken van de gevolgen van kanker(behandeling), praktisch advies over voeding, gezondheid en energiebalans, en – indien van toepassing – weer in het arbeidsproces te komen. Het programma wordt in groeps- en individuele behandelingen aangeboden en duurt 18 weken. Na afloop van de revalidatieperiode heeft de patiënt een eindgesprek met de revalidatiearts waarin onder andere besproken wordt hoe de patiënt alle informatie uit de trainingen in de praktijk kan blijven brengen.”


Meer informatie