ZonMw-subsidie voor onderzoek naar behandeling van de ziekte van Ménière

10 August 2022

De KNO-artsen Tjasse Bruintjes, werkzaam in Gelre én als hoogleraar KNO in het Leids Universitair Medisch Centrum, en Babette van Esch, voormalig Gelre-collega en nu postdoctoraal onderzoeker in het LUMC, hebben een ZonMw-subsidie van bijna 500.000 euro toegekend gekregen. Deze subsidie is voor onderzoek naar het effect van behandeling van de ziekte van Ménière.

De ziekte van Ménière is een aandoening in het binnenoor. Patiënten hebben last van aanvallen van duizeligheid en oorsuizen en ze horen slechter. Tot op heden is het onvoldoende duidelijk of injecties in het middenoor met het bijnierschorshormoon methylprednisolon werken bij het bestrijden van de hinderlijke duizeligheidsaanvallen die bij deze aandoening optreden.

Met deze subsidie wordt een multicenter onderzoek met in totaal 148 patiënten gedaan om te achterhalen of deze injecties effectief zijn. Dat wil zeggen dat patiënten van Gelre ziekenhuizen, het LUMC en een aantal andere ziekenhuizen hieraan mee kunnen doen. Door mee te werken aan dit onderzoek, levert het Apeldoorns Duizeligheidscentrum van Gelre ziekenhuizen een belangrijke bijdrage aan de wetenschappelijke onderbouwing van behandeling bij patiënten die lijden aan de ziekte van Ménière.