Warme Overdracht: kraamzorg begeleidt moeder en baby bij ontslag uit ziekenhuis

28 November 2019

De afdeling gynaecologie & verloskunde, Naviva Kraamzorg en diverse andere kraamzorgorganisaties uit de regio Apeldoorn werken sinds 1 juni nauw met elkaar samen op het gebied van Warme Overdracht. De kraamverzorgende komt dan naar het ziekenhuis om de pas bevallen moeder en haar baby te begeleiden rond het ontslag. Met deze bijzondere samenwerking leveren ziekenhuis en kraamzorg een grote bijdrage aan het verbeteren van de zorg voor pasgeborenen. Bovendien zorgt de samenwerking voor een ontspannen start van de kraamtijd.

verpleegkundige verzorgt baby

Meerwaarde Warme Overdracht

Naviva Kraamzorg heeft Warme Overdracht al in meerdere ziekenhuizen geïntroduceerd. Daar ervaren cliënten en zorgverleners het bijna altijd als zeer positief. De meerwaarde van Warme Overdracht is in deze ziekenhuizen al gebleken. Zo ziet de kraamzorg bij thuiskomst minder baby’s met een ondertemperatuur. Bovendien profiteren ouders thuis van een optimale start doordat de kraamverzorgende tegelijk met hen arriveert.

Een ontspannen ontslag

Veel pas bevallen vrouwen ervaren het ontslagmoment uit het ziekenhuis als hectisch. Er komt veel op hen af en ze moeten veel praktische zaken regelen. Met Warme Overdracht verandert dit drukke moment in een ontspannen ontslag. Vlak voor moeder en baby naar huis gaan, komt de kraamverzorgende naar het ziekenhuis. In een ontspannen sfeer kunnen moeder, baby en kraamverzorgende met elkaar kennismaken. Vervolgens begeleidt de kraamverzorgende moeder en baby tijdens het ontslag, zodat ze veilig naar huis kunnen.

Kwaliteit van zorg

Tijdens de Warme Overdracht bespreken onze verpleegkundige en de kraamverzorgende de gezondheid van moeder en baby. Ook kan de verpleegkundige vragen beantwoorden en goede instructies voor onderweg meegeven. De laatste controle bij moeder en baby verricht de kraamverzorgende onder verantwoordelijkheid van de verpleegkundige. Zo kunnen de zorgverleners in samenspraak bij eventuele bijzonderheden direct actie ondernemen. Warme Overdracht zorgt ervoor dat de zorg tijdens de kraamweek naadloos aansluit op de zorg uit het ziekenhuis. Moeder en baby krijgen zo de best mogelijke zorg.

Zorgeloos en kosteloos

Bent u cliënt bij Naviva Kraamzorg of een andere kraamzorgorganisatie in de regio en bevalt u in Gelre Apeldoorn? Dan hoeft u niets te regelen voor de Warme Overdracht. Onze verpleegkundige belt met uw kraamzorgorganisatie als uw ontslag nadert. Er zijn verder geen extra kosten aan verbonden. U beslist zelf of u mee doet aan de Warme Overdracht.