Gelre ziekenhuizen voorbereid op het nieuwe coronavirus

2 March 2020

Ook Gelre ziekenhuizen is goed voorbereid op de komst van patiënten die (mogelijk) besmet zijn met het nieuwe coronavirus. Op het moment dat wij te maken krijgen met een patiënt die verdacht wordt van een infectie met het nieuwe coronavirus, dan handelen wij volgens de actuele richtlijnen van het RIVM ten aanzien van voorzorgsmaatregelen, verpleging en behandeling.

coronavirus

Onze artsen, verpleegkundigen en medewerkers zijn geïnformeerd en geïnstrueerd. Zij zijn extra alert op signalen van besmetting en weten wat ze moeten doen bij een (mogelijke) besmetting en hoe ze dan iemand moeten behandelen. We houden hierbij rekening met de veiligheid van andere patiënten en onze eigen medewerkers.

Preventieve maatregelen in het ziekenhuis

De handen zijn een belangrijke besmettingsweg voor bacteriën en virussen. Vanwege de opkomst van het Coronavirus in Nederland kiest Gelre ziekenhuizen ervoor om geen handen meer te schudden. Het is een van de preventieve maatregelen die helpt om verspreiding te voorkomen. Goede handhygiëne blijft een van de belangrijkste maatregelen om verspreiding van micro-organismen zoals bacteriën en virussen tegen te gaan.

Meer weten? Lees de instructies over handen wassen.

Bijeenkomsten en evenementen uit voorzorg geannuleerd

Gelre ziekenhuizen annuleert uit voorzorg een aantal bijeenkomsten en evenementen, in elk geval in de maand maart.

Voor mensen die een afspraak hebben in het ziekenhuis

(update: 10 maart 16.50 uur)

Heeft u in de komende periode een afspraak in het ziekenhuis op een van de poliklinieken of onderzoeksafdelingen of wordt u opgenomen voor een onderzoek of ingreep? En heeft u griepachtige klachten zoals hoesten, niezen en kortademigheid én bent u in een risicogebied geweest óf heeft u contact gehad met iemand die het nieuwe coronavirus (COVID-19) heeft? Bel dan met de polikliniek of afdeling om te overleggen of u naar het ziekenhuis kunt komen of dat het nodig is om uw afspraak telefonisch te doen of te verzetten.

Voor mensen die een patiënt willen bezoeken

(update: 4 maart 16.10 uur)

  • Als u een patiënt wilt bezoeken, bent u van harte welkom in ons ziekenhuis. Voor de patiënt is het fijn als u komt. Er zijn maximaal twee bezoekers per patiënt per dag toegestaan (zie onze bezoekregels). Kom ook niet met meer mensen om elkaar af te wisselen. Ligt de patiënt in isolatie dan gelden specifieke bezoekregels die met de patiënt zelf worden afgesproken.
  • Heeft u griepachtige klachten, zoals hoesten, benauwdheid en/of lichte koorts? Kom dan niet op bezoek, maar houd telefonisch contact met uw naaste, familielid of bekende. Dit is een van de preventieve maatregelen die helpt om verspreiding te voorkomen.   

Waar vind ik meer informatie over het coronavirus en wat kan ik zelf doen?

  • Voor actuele informatie over het nieuwe coronavirus en wat u kunt doen om uzelf te beschermen, verwijzen we u naar de website van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).
  • U kunt voor vragen ook contact opnemen met het speciale informatienummer van de overheid: 0800-1351.

Zie ook

Veel gestelde vragen vanwege het coronavirus