Bevalverwerkingsspreekuur voor vrouwen met negatieve of traumatische bevallingservaring van start in Gelre Apeldoorn

30 September 2024

Om vrouwen die een negatieve of traumatische bevallingservaring hebben gehad de juiste ondersteuning te bieden, start klinisch verloskundige Maartje-Marijke Menkveld vanaf 1 oktober met een speciaal spreekuur in Gelre Apeldoorn. Voor veel vrouwen is de geboorte van een kind een onvergetelijke gebeurtenis, maar helaas niet altijd in positieve zin. In Nederland geeft 20% van de vrouwen aan hun bevalling als naar of negatief te hebben ervaren, 10% spreekt zelfs van een traumatische ervaring. Dit kan leiden tot psychische klachten als herbeleving van de bevalling, prikkelbaarheid, vermijden van alles rondom zwangerschap/bevalling, slaapproblemen, een kort lontje hebben, continue waakzaamheid, angst (ook voor een eventuele volgende zwangerschap of bevalling), schuldgevoelens of concentratieproblemen hebben.

Klinisch verloskundige Menkveld in gesprek met een vrouw

Menkveld gaat deze vrouwen begeleiden en zorgt ervoor dat ze de juiste hulp krijgen bij het verwerken van de negatieve of traumatische bevallingservaring. Met haar bijna 15 jaar ervaring als klinisch verloskundige is Menkveld ontzettend blij met de toenemende erkenning van de impact die een negatieve/traumatische bevalling kan hebben. Het heeft niet alleen impact op de gezondheid van de moeder, maar ook op de relatie met partner en andere mensen in de omgeving, binding met het kind of een eventuele volgende (gewenste) zwangerschap en bevalling.

Spreekuur is een veilig plek om ervaringen te delen

Het nieuwe spreekuur biedt een veilige plek voor vrouwen om hun ervaringen te delen, erkenning te vinden en de juiste zorg en behandeling te krijgen om de ervaring te verwerken. "Bij mij staat de ervaring van de vrouw centraal," aldus Menkveld. "Het maakt niet uit hoe de bevalling medisch is verlopen; wat telt is hoe de vrouw deze zelf heeft ervaren. Samen zullen we kijken naar wat zij nodig heeft om deze negatieve/traumatische bevallingservaring een plek te geven en de klachten te doen laten verminderen of verdwijnen. Met dit nieuwe spreekuur hoop ik een plek te bieden waar vrouwen zich gehoord en begrepen voelen. En waar ze de zorg krijgen die ze nodig hebben om hun negatieve of traumatische ervaring te verwerken of met vertrouwen een nieuwe zwangerschap/bevalling aan te durven.”

Of de bevalling nu kort of lang geleden is én wel of niet in Gelre ziekenhuizen heeft plaatsgevonden, dat maakt niet uit. Alle vrouwen die hier hulp bij willen, zijn van harte welkom op dit spreekuur. Om deze zinnige zorg toegankelijk te maken voor álle vrouwen wordt deze zorg volledig vergoedt door de zorgverzekering en wordt er géén aanspraak gemaakt op het eigen risico. Er is alleen een doorverwijzing van een (huis)arts nodig.

Kijk hier voor meer informatie over het bevalverwerkingsspreekuur.