Samenwerking bij oncologie: "Het gaat om kennis en betrokkenheid van het hele chirurgische team"

19 June 2019

Drie ervaren chirurgen en een toegewijd OK-team, perfect op elkaar ingespeeld. De samenwerking tussen Gelre en Isala in het RON (Regionale Oncologische Netwerk) heeft een grote kwaliteitssprong voor de alvleesklier-, galweg- en leveroperaties enerzijds en de slokdarm- en maagoperaties anderzijds teweeggebracht.

Operatie chirurgie met 3 zorgverleners

Er heerst een ontspannen sfeer op de OK in Isala Zwolle. Chirurgen Vincent Nieuwenhuijs en Peter van Duijvendijk voeren samen met het vaste team een alvleesklieroperatie uit, zoals ze dat elke week doen. Ook interventieradioloog Mark Meijer komt nog even meekijken. "Wat je hier ziet is precies wat de concentratie van hoogcomplexe operaties op één locatie zo goed maakt," vertelt chirurg Gijs Patijn, die samen met de operateurs deel uitmaakt van het gespecialiseerde HPB team (Hepato-Pancreato-Biliair) dat alle alvleesklier- en levertumoren in deze regio opereert.


Oncologische topzorg

Terwijl het operatieteam als geoliede machine verder gaat, licht Patijn toe: "Een paar jaar geleden stonden wij voor een dilemma: Hoe kunnen we de kwaliteit van deze specifieke zorg naar het hoogst mogelijke niveau brengen en het tegelijkertijd toegankelijk houden voor mensen in de regio? Het antwoord bleek te liggen in een intensieve, ziekenhuis overstijgende samenwerking."

Sinds 2016 werken Isala en Gelre ziekenhuizen nauw samen in het Regionaal Oncologisch Netwerk (RON) op het gebied van oncologische topzorg. "Met Gelre spraken we af dat alle slokdarm- en maagkanker-operaties plaatsvinden in Gelre Oncologisch Centrum in Apeldoorn en alle alvleesklier-, galweg- en leveroperaties in het Isala Oncologisch centrum in Zwolle. Op deze manier zijn hoogcomplexe operaties op één locatie geconcentreerd en zijn wij ook gelijk het HPB centrum voor deze regio en één van de grotere expertisecentra van het land."


Betrokken team

Mooi voor beide ziekenhuizen, maar wat heeft de patiënt daaraan? Een groot voordeel was volgens Patijn even voor het gesprek op de OK te aanschouwen. "Veel mensen denken dat een succesvolle operatie vooral afhangt van een chirurg die zoveel mogelijk dezelfde verrichtingen uitvoert en daarmee dan de beste in zijn vakgebied is. In werkelijkheid is het veel meer dan dat. Het gaat om kennis en betrokkenheid van het hele team. Een team bestaande uit vaste mensen, die precies weten wat er van hen verwacht wordt en op dezelfde manier te werk gaan."

Dat beaamt ook Vincent Nieuwenhuijs, die inmiddels klaar is met opereren en erbij is komen zitten. "Je hele team raakt op deze manier beter ingespeeld op een bepaalde aandoening. Niet alleen de chirurgen maar ook de radiologen, anesthesisten, intensivisten, en verpleegkundigen. Er ontstaat een balans. Juist doordat we dit met een relatief klein groepje mensen doen, zijn we er zo bedreven in en kunnen we extra kwaliteit leveren. Zou je dit met tien chirurgen doen, dan zou dat effect weg zijn."

Een hoger volume van hetzelfde type operaties op één locatie heeft nog meer voordelen voor de patiënt. Patijn: "Als topklinisch ziekenhuis wil je ook innoveren, wetenschap kunnen bedrijven en het nieuwste van het nieuwste aan je patiënten bieden. Daar heb je een minimaal aantal operaties voor nodig, om dat optimaal te kunnen doen. Door deze operaties te concentreren, voldoen we aan die normen, kunnen we aan alle landelijke studies meedoen en hoeven patiënten niet naar een academisch ziekenhuis. We hebben alles in huis."


Voor- en nazorg in eigen ziekenhuis

Via een live videoverbinding bespreken betrokken behandelaren van beide ziekenhuizen wekelijks de situatie van patiënten. Niet alleen patiënten uit Gelre komen vervolgens naar Isala voor de operatie, ook de chirurg van dit ziekenhuis gaat mee. Peter van Duijvendijk zet elke week koers richting Isala, om hier met het gespecialiseerde team te opereren. Daarnaast maakt hij ook deel uit van het chirurgische team dat alle slokdarm- en maagtumoren in Gelre opereert. Hiervoor reist chirurg Robert Pierik van Isala juist elke week weer af naar Apeldoorn.

Zowel de chirurgische teams als de patiënten zijn erg tevreden over de werkwijze, weet Duijvendijk.
"Patiënten moeten voor de operatie misschien iets verder reizen, maar zijn zo wel verzekerd van de beste kwaliteit zorg. De voor- en nazorg vindt wel gewoon plaats in het eigen ziekenhuis. En als zorgprofessional is het een echte meerwaarde om in beide ziekenhuizen mee te draaien en op die manier weer van elkaar te leren."


Meer lezen?

Benieuwd hoe het voor patiënten is om in een ander ziekenhuis geopereerd te worden?

  • Lees dan het verhaal van patiënt Joop Jans: "Ik zag uroloog Ed te Slaa vanwege prostaatklachten, maar ze zagen bij een echo dat er een tumor van 3 bij 3 cm in mijn rechternier zat." Joop was onder behandeling in Isala Oncologisch centrum, maar werd geopereerd in Gelre ziekenhuizen.
  • Of lees het interview met Willem Kwakkel. Hij woont in Apeldoorn, maar de operatie voor prostaatkanker vond, dankzij de samenwerking tussen Isala en Gelre ziekenhuizen, plaats in Zwolle.
  • Of het verhaal van Tonnie Brugman: Tonnie Brugman (62 jaar) kreeg in Gelre Apeldoorn te horen dat hij alvleesklierkanker had. Voor de operatie moest hij vervolgens naar Isala in Zwolle.


Meer informatie

Isala en Gelre ziekenhuizen werken samen aan oncologisch topzorg!