Nieuwe MRI in Apeldoorn voor hoogwaardige zorg

5 July 2024

Sinds 1 juli is op de afdeling Radiologie in Apeldoorn een nieuw MRI apparaat in gebruik genomen, waardoor Gelre nu beschikt over drie gelijkwaardige moderne MRI systemen. De andere twee MRI’s (in Apeldoorn en in Zutphen) waren afgelopen twee jaar al vervangen. De nieuwe apparatuur vereenvoudigt de uitwisseling van onderzoeken tussen de MRI’s en verhoogt daarmee de efficiëntie en kwaliteit.

De oude MRI, na 13 jaar verouderd, voldeed niet meer aan de huidige kwaliteitseisen. Medisch apparatuur heeft net als iedere technologie een beperkte levensduur en dient daarom periodiek vervangen te worden. Siemens Healthineers biedt de mogelijkheid om onderdelen van het oude systeem te hergebruiken zonder concessies te doen. Deze vervanging, of eigenlijk upgrade, is daarmee duurzaam en financieel aantrekkelijk. 

Meer patiënten scannen

De nieuwe systemen zorgen voor kortere scantijden en de mogelijkheid om meer patiënten te scannen in dezelfde tijd. Door de uitwisselbare MRI systemen kunnen we flexibel plannen. Een extra voordeel is de verrijdbare tafel, wat de fysieke belasting voor onze medewerkers vermindert. Medewerkers profiteren van uniforme bediening en protocollen, wat de training en het onderhoud vereenvoudigt.

De uitgevoerde upgrade was daarnaast noodzakelijk om in het najaar te starten met de volgende stap in beeldkwaliteit-verbetering. In oktober wordt op alle drie de MRI systemen gestart met geavanceerde reconstructie software: Deep Resolve. Dit software programma hebben we met behulp van stichting Oude en Nieuwe Gasthuis (stichting die geld beschikbaar stelt voor innovatieve projecten) kunnen aanschaffen. Het betekent een volgende mijlpaal in het bieden van hoogwaardig technologische zorg. Hiermee wordt het mogelijk om zonder kwaliteitsverlies sneller te scannen, hierdoor duurt het onderzoek voor patiënten minder lang. 

Innovatieve zorg

Deze upgrade van apparatuur en de software-innovatie in het najaar passen goed bij onze meerjarenstrategie. Deze hebben we beschreven in het Partnership Radiologie Gelre, waarin we samenwerken met Siemens Healthineers.

Naast de ontwikkelingen op MRI gebied vernieuwen we ook in de doorlichtkamer (voor röntgenonderzoek). We hebben de ruimte geheel verbouwd, ruimer gemaakt, en een nieuwer systeem geplaatst. Voor de doorlichtkamer biedt de grotere ruimte meer bewegingsmogelijkheden voor andere specialismen en hun apparatuur, zoals het team van Maag-Darm en Lever (MDL) en het sedatieteam. De nieuwe doorlichtkamer gaat op 8 juli in gebruik.

We gaan efficiënt om met onze medische apparatuur en kunnen zo de continuïteit van hoogwaardige medische beeldvorming waarborgen. Hiermee bieden we onze patiënten de beste innovatieve zorg.