“Gezellig, kleinschalig en dichtbij huis dialyseren in dialysehub in Brummen”

15 July 2020

De nieuwe dialysehub in Brummen is een mooie aanvulling op het aanbod van het Gezondheidscentrum de Toren. Het is ontstaan uit een samenwerking tussen de dialyse-afdeling van Gelre ziekenhuizen, Dianet - specialist in (thuis-)dialyse - en Gezondheidscentrum de Toren. De betrokkenen en de patiënten zijn enthousiast over deze nieuwe mogelijkheid voor hemodialyse dichtbij huis.

Dialyseverpleegkundige in gesprek met patiënt de heer Becks bij de dialysehub in Brummen

Dialyse: een behandeling met impact

Dialysebehandelingen zijn vaak ingrijpend en tijdrovend. Ze zijn meestal verdeeld over drie dagen per week, vier uur per dag. Daarom vinden veel dialysepatiënten dialyseren in hun eigen omgeving prettig en comfortabel. Toch is dat niet altijd mogelijk. Om meer dialyse dichtbij de patiënt mogelijk te maken en om zo effectief mogelijk om te gaan met beschikbare middelen, zoals personeel en budget, is het idee voor de hub ontstaan. Huisarts Marcel Kerkhoven uit Brummen, Dianet dialysecentra uit Utrecht en Dialyse Centrum Apeldoorn van Gelre ziekenhuizen hebben er samen de schouders onder gezet en deze hub gecreëerd.

Yolande Vermeeren, nefroloog van Gelre Apeldoorn, is enthousiast over de dialysehub:

“De drempel voor patiënten om thuis of eigenlijk, dichtbij huis te gaan dialyseren wordt kleiner door de komst van een dialysehub. Dat komt omdat de patiënt dichtbij huis kan dialyseren en toch onder behandeling blijft van de nefroloog in het ziekenhuis.”

Minder reistijd en ook gezellig

Voor patiënten is vooral de reistijd naar het ziekenhuis erg belastend. Een plek dichterbij huis is dan zeer welkom. Dhr. Becks, dialysepatiënt van de hub in Brummen omschrijft het zo: “Gezellig nu altijd met dezelfde dialyse-collega. Ik hou wel van kletsen en we hebben ontzettend schik met elkaar. Als ik terug naar Apeldoorn moet, dan baal ik daarvan. Vooral van de reistijd. Die is nu 20 minuten en anders ben ik minstens 40 minuten kwijt”. Op dit moment dialyseren twee patiënten in de hub onder begeleiding van de dialyseverpleegkundige van Dianet. Naar verwachting komen hier snel meer mensen bij.

Gezondheidscentrum De Toren

Steeds meer dialysehubs

Dianet is in 2015 begonnen met het concept dialysehub en heeft inmiddels zeven hubs geopend. Dianet heeft al jarenlang door heel Nederland ervaring met thuisdialyse en zoekt actief naar nieuwe samenwerkingspartners. José Koemeester, manager relatiemanagement Dianet: “De kwaliteit van leven voor de dialysepatiënt staat hierbij voorop, en minder reistijd is daarbij erg belangrijk. Daarnaast is het efficiënt inzetten van de beschikbare dialyseverpleegkundigen in de huidige tijd van personeelsschaarste van groot belang. Kortom een win-win situatie voor alle partijen. We zijn blij en trots dat we dit resultaat in samenwerking met elkaar bereikt hebben”.

Lees het uitgebreide artikel over de dialysehub in Brummen op de website van Dianet.

Lees hier meer over ons Dialysecentrum.