MKA-chirurgen gebruiken nieuwe veelbelovende operatietechniek met schedelbot
ActionsMKA-chirurgen gebruiken nieuwe veelbelovende operatietechniek met schedelbot
Sinds een aantal maanden gebruiken de MKA-chirurgen (Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie) in Gelre ziekenhuizen Apeldoorn een nieuwe techniek voor het plaatsen van implantaten. Ze maken gebruik van bot uit de schedel in plaats van bot uit het bekken (bekkenkambot). Patiënten ervaren nu veel minder ongemak bij het wegnemen van bot. Ook is de behandelduur met vier maanden verkort, omdat het schedelbot nauwelijks slinkt.
Bij mensen met een kunstgebit slinken de kaken. Hierdoor gaat het gebit losser zitten. Een oplossing is het plaatsen van implantaten, waarop het kunstgebit wordt vastgezet (klikgebit). Vaak bevat de bovenkaak te weinig bot. Daarom moet er bot naartoe getransplanteerd worden. Eerst werd hiervoor bot uit het bekken gebruikt, maar bij deze nieuwe operatietechniek gebruikt de kaakchirurg schedelbot.
Voordelen voor de patiënt
De veelbelovende operatietechniek is in Apeldoorn geïntroduceerd door dokter Putters, MKA-chirurg. Putters werkt inmiddels twee dagen in de week samen met MKA-chirurgen in Gelre Apeldoorn: Heijnsbroek, Kraaij en Bouwman. Het grootste voordeel is dat patiënten veel minder ongemak ervaren bij het wegnemen van het schedelbot. Bij de oude methode (wegnemen bekkenkambot) hadden patiënten vaak veel last van het bekken. Een aantal van hen moest zelfs een paar dagen op krukken lopen. Dat is nu niet meer het geval. Bovendien slinkt schedelbot nauwelijks gedurende de genezing. Dit was bij bekkenkambot wel het geval is. Hierdoor is de behandelduur met vier maanden verkort.
Veilige techniek en hoog succespercentage
Het wegnemen van bot uit de schedel gebeurt met een zelf ontwikkelde en veilige techniek, waarbij alleen de buitenste laag van de schedel wordt gebruikt. De chirurg gaat niet door de schedel heen. Ook is het niet nodig om de haren weg te scheren, wat patiënten toch wel erg prettig vinden. Het succespercentage van de implantaten is hoog, namelijk 98%.
Met deze nieuwe techniek hebben de kaakchirurgen Bouwman, Heijnsbroek en Kraaij nu ook in Apeldoorn meerdere patiënten succesvol behandeld.