KCHL zet stappen in digitalisering laboratoriumproces

15 June 2021

Het Klinisch Chemisch en Hematologisch laboratorium (KCHL) van Gelre ziekenhuizen heeft als eerste laboratorium in Nederland een volgende stap gezet in de digitalisering van het laboratorium proces. Dit hebben we gerealiseerd door te gaan werken met VACUETTE®barcodebuizen voor de afname van bloed en urine. Manager KCHL Jan Vijfhuizen vertelt erover.

Afnamebuizen traceerbaar door barcode
“Bloed- en urine afnamebuizen zijn voorzien van een unieke barcode. Het gebruik van deze buizen maakt het printen en plakken van etiketten na de bloedafname op de buizen door de laboratoriummedewerkers overbodig.” Dit doet denken aan de situatie die we allemaal kennen als we boodschappen gaan doen; op ieder product zit een etiket met een barcode die in de productie al aan dat product is meegegeven. Daarmee worden de producten volledig traceerbaar. Alle relevante gegevens zijn via de barcode gekoppeld aan de kassa, zoals de houdbaarheidsdatum en de prijs.

Tijdsbesparend en gebruikersvriendelijk
“Het gebruik van reeds gebarcodeerde afnamebuizen is tijdbesparend en gebruiksvriendelijk. Allemaal voordelen die ook in het laboratorium, bij de bloedafname en de prikposten een rol spelen. Het voorkomt mogelijke monsterverwisseling door bij voorbeeld foutief plakken van etiketten, want dat is niet nodig bij deze barcodebuizen. Door de unieke barcodes op de buizen direct na afname te scannen, wordt het monster in de buis gekoppeld aan de laboratoriumaanvraag van de patiënt”, aldus Jan Vijfhuizen.

De implementatie van barcodebuizen voor de aanvragen van huisartsen is inmiddels afgerond. Er wordt nu gewerkt aan ICT aanpassingen om de barcodebuizen ook te kunnen gebruiken bij aanvragen vanuit de polikliniek en verpleegafdelingen.

Trots
"We mogen er trots op zijn dat we dit ontwikkeltraject het afgelopen jaar hebben kunnen implementeren met de inzet van alle betrokkenen. We hebben hiervoor samengewerkt met Greiner Bio-One B.V en Cushion consultancy. Vanwege corona hebben we het afgelopen jaar alle overleggen om deze barcodebuizen te realiseren via telefoon en beeldbellen gevoerd. Dat is gelukt en daarvoor mogen we elkaar een groot compliment geven."

Meer lezen?
In deze artikelen lees je meer over de  barcodebuizen.