Gelre ziekenhuizen schaalt circa 10% van de reguliere zorg af

6 October 2020

Door de toename van COVID-19 patiënten en ziekte onder het personeel is Gelre ziekenhuizen genoodzaakt om deze week en de aankomende week een gedeelte van de reguliere zorg af te schalen. Het betreft de locatie Apeldoorn. In de praktijk betekent dit dat een aantal geplande operaties, die niet levensbedreigend zijn zoals liesbreuk- of heupoperaties, worden afgezegd als dat medisch verantwoord is. De patiënten van wie de operaties worden afgezegd, worden hierover persoonlijk geïnformeerd.

Waarom is deze maatregel nodig?

Het verminderen van de reguliere zorg is nodig omdat het aantal opgenomen COVID-19  patiënten is toegenomen. Ook het aantal patiënten met een verdenking op COVID-19 is toegenomen. Voor deze groepen patiënten zijn twee speciale verpleegafdelingen ingericht. Daarnaast heeft Gelre te maken met zieke medewerkers. Hierdoor zijn er minder bedden en medewerkers beschikbaar voor de zogenaamde planbare zorg. De acute zorg en oncologische zorg gaan altijd door.

Optimaal gebruik van de beddencapaciteit

We maken optimaal gebruik van de beddencapaciteit. Dit wordt zoveel mogelijk verdeeld over de verschillende specialismen. Er zal ook worden gekeken naar mogelijkheden om patiënten in Zutphen te behandelen. De urgentie van de operatie en de wachtlijst die er is, zal meegenomen worden in de keuze. Niet alleen de druk op de beschikbare bedden is groot. Ook vragen we weer veel van onze medewerkers. Zij werken keihard om onze patiënten de zorg te verlenen die zij nodig hebben.

We vinden het erg vervelend dat voor een aantal van onze patiënten de geplande operatie niet door kan gaan. In overleg met deze patiënten spreken we een nieuwe datum af op een later moment.

We vragen begrip voor deze noodzakelijke maatregel.