Nieuwsitem op Omroep Gelderland: chemotherapie thuis

23 July 2019

'Normaal gesproken zou ik hier twee dagen in dit ziekenhuis moeten liggen, maar nu kan ik heerlijk naar huis,' lacht Janet Wierda-Van der Blom uit Ruurlo. Ze zit op een ziekenhuisbed in het Gelre ziekenhuis in Zutphen. Janet heeft dunne darm kanker en vandaag krijgt ze voor de vierde keer een chemokuur mee naar huis.

Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen biedt sinds kort de mogelijkheid om bepaalde chemokuren thuis te ondergaan. Dat kon al in de vorm van tabletten, maar vanaf nu kan dat in sommige gevallen ook met een draagbaar infuus.

'Ik zorg nu dat er een infuus in de bovenarm van mevrouw Wierda komt,' zegt verpleegkundige Bea Sarink. 'De kuur zit in deze koker.' Ze houdt een doorzichtige koker die lijkt op een soort van bidon omhoog. Aan de koker zitten slangetjes en de koker gaat in een heuptasje mee. Terwijl de verpleegkundige aan het werk is, kijkt Jelle Wierda, de man van Janet toe. 'Zo,' zegt mevrouw Wierda. 'Nu ben ik weer vrij en kan ik zo lekker thuis van de tuin gaan genieten. 'Het flesje loopt nu langzaam leeg,' legt Sarink uit.


Niet voor iedereen weggelegd

'De behandeling is niet voor iedere kankerpatiënt weggelegd,' zegt Karel Eechoute, internist-oncoloog. 'Op dit moment kijken we vooral naar patiënten die kanker in de maag-darm streek hebben.' Daarnaast is het volgens Eechoute ook van belang dat de omgeving thuis het allemaal toelaat. Of er risico's zijn? Nee, niet anders dan normaal gesproken. 'Wij hebben ook een foldertje met allemaal nummers gekregen,' vertelt Janet Wierda. 'Als er iets is of als ik iets raars hoor, dan kan ik direct bellen.' Dat zeggen ook de medewerkers van het ziekenhuis en van de thuiszorgorganisaties.


Samenwerking met thuiszorg

Het ziekenhuis werkt samen met specialistisch verpleegkundigen van thuiszorgorganisaties Sensire en Vérian. Zij koppelen het systeem 24 of 46 uur later thuis af en zijn er voor de patiënt als het nodig is. Of het een extra last is voor de thuiszorg? 'Wij hebben al heel veel ervaring met het werken met infusen,'' zegt Gerlinde Vorderman, manager zorg bij Verian. 'Wij vinden het vooral fijn om te zien dat mensen weer naar huis kunnen en in hun vertrouwde omgeving zijn,' zegt ze.


Fijn naar huis

Nadat het heuptasje is dichtgeritst kunnen meneer en mevrouw Wierda terug naar hun huis in Ruurlo. Daar aangekomen genieten ze allebei volop van hun tuin. 'Ruik eens wat lekker,' zegt Janet terwijl ze aan de rozen ruikt. 'Ik kan niet bedenken dat ik nu iets niet kan terwijl ik de kuur krijg,' vertelt ze. 'Ik kan koken, naar de supermarkt, genieten in de tuin. Het enige waar ik aan moet denken dat zijn de slangetjes.'


Radiofragmenten

Beluister op Soundcloud drie radiofragmenten van Omroep Gelderland:


Video

Bekijk op Youtube de hele uitzending van Omroep Gelderland