Buitenruimte voor IC-patiënten Apeldoorn komt dichterbij

25 January 2021

De Stichting Buitenruimte Gelre IC heeft al een flink bedrag aan donaties ontvangen van veelal Apeldoornse stichtingen, bedrijven en particulieren. De teller op www.buitenruimtegelre.nl staat inmiddels boven de € 120.000,-. Zo komt de realisatie voor een buitenruimte (daktuin en serre) voor onze IC-patiënten weer een stap dichterbij. Een grote donatie kwam van de Stichting Vrienden van Gelre ziekenhuizen Apeldoorn. Zij gaven maar liefst € 50.000,-.

Wim Bouma van Stichting Vrienden Gelre Apeldoorn overhandigt de cheque van 50.000 euro aan Paul Janssen, voorzitter Stichting Buitenruimte Gelre IC, en intensivist Peter Spronk

Een opname op de IC heeft een grote impact op patiënten en hun familieleden. Onderzoek wijst uit dat IC-patiënten beter herstellen in een rustgevende, vriendelijk ingerichte omgeving waar aandacht is voor privacy en de natuur. Een buitenruimte kan dan functioneren als een helende omgeving en is bovendien ook heel geschikt voor familiebezoek. Het biedt de mogelijkheid om even samen te zijn in een andere omgeving. Dit maakt vooral voor kinderen een bezoek aan de IC minder spannend.

Peter Spronk, intensivist IC Gelre: “Even contact met de buitenlucht; het zien van de zon en wolken, het voelen van de wind kan wonderen doen voor de gemoedstoestand van een patiënt die dagen- of wekenlang alleen TL-balken heeft gezien in een saai wit plafond”.

De bedoeling is om op het dak dat aansluit op de IC een serre met aansluitend een tuin te plaatsen. De serre wordt zo'n 80 vierkante meter groot en is te bereiken via een luchtsluis. Bij mooi weer kan de deur open van de serre en kan de patiënt (met familie) de tuin in.

Een project van en voor Apeldoorn

Het project buitenruimte IC wordt gefinancierd met donaties van voornamelijk Apeldoornse stichtingen, bedrijven en particulieren. In totaal zijn er inmiddels 90 grote en kleine donaties ontvangen. Naast de Stichting Vrienden van Gelre Apeldoorn gaf ook het Dr. C.J. Vaillant Fonds een groot bedrag: € 25.000,-.

Fundraising acties

De Apeldoornse serviceclubs organiseren diverse acties waarvan de opbrengst naar de buitenruimte voor Gelre IC gaat. Zo werd er voor de kerst door diverse clubs wijn, amaryllis bollen en zelfgemaakte kerststukjes, pindakransen en limoncello verkocht. Ook op dit moment zijn er een aantal fundraising acties. Zo kunt u bij AH Van den Heuvel in Ugchelen en AH Sprengenpark het statiegeld op ingeleverde flessen doneren voor de buitenruimte Gelre IC. En als u via de website www.buitenruimtegelre.nl een donatie doet, dan komt u in aanmerking voor een pentekening van oud-minister Bruno Bruins. Hij ondersteunt het project als ambassadeur samen met Diederik Gommers en Jan Kamminga.

Voor vragen over fundraising acties voor de buitenruimte Gelre IC, kunt u een mail sturen naar: info@buitenruimtegelre.nl.

Voorbereiding realisatie is gestart

Ronald Plug van Plug Architects heeft een prachtig ontwerp gemaakt voor de buitenruimte voor de IC. Op dit moment wordt dit ontwerp bouwkundig uitgewerkt op basis van het door het IC-personeel gemaakte programma van eisen.
“Binnen enkele weken zal de bouwvergunning voor de serre bij de gemeente Apeldoorn worden aangevraagd, waarna de voorbereiding voor de daadwerkelijke realisatie kan starten. Als de fundraising in dit tempo door blijft gaan, dan kan nog vóór de zomer gestart worden met de bouw van de serre”, aldus Paul Janssen, voorzitter van de stichting Buitenruimte Gelre IC.

Ontwerp van de serre en daktuin voor IC-patiënten in Gelre Apeldoorn