Jong en kanker: leeftijdsspecifieke zorg in Gelre ziekenhuizen

14 November 2024

Elk jaar horen ongeveer 3.900 jongvolwassenen tussen de 18 en 39 jaar in Nederland dat zij kanker hebben. Deze AYA’s (adolescents & young adults) zijn in de bloei van hun leven en verliezen bij de diagnose vaak de grip op hun leven. Gelre ziekenhuizen biedt deze patiënten vanaf heden leeftijdsspecifieke zorg en ondersteuning die samenhangt met hun medische behandeling. Het AYA-team van Gelre ziekenhuizen bestaat uit zorgverleners die specifieke kennis hebben over kanker op jongvolwassen leeftijd die AYA-zorg bieden vanuit de vraag: “Wie ben jij en wat heb je nodig tijdens en na diagnose en behandeling van kanker?"

AYA zorg in Gelre

De meerderheid van alle patiënten met kanker is ouder dan 60 jaar. Dat maakt dat jongvolwassenen veelal een uitzondering vormen in het ziekenhuis. Deze AYA’s (adolescents & young adults) zijn de kinderafdeling ontgroeid en hebben allerlei leeftijdspecifieke vragen over bijvoorbeeld het afmaken van hun studie, solliciteren bij een eerste baan, het afsluiten van een hypotheek of het stichten van een gezin. Bovendien blijkt uit onderzoek dat kankercellen zich soms anders kunnen gedragen in een jongvolwassen lichaam dan in dat van ouderen en kinderen. Ook speelt erfelijke aanleg vaker een rol bij het ontstaan van de kanker. De medische behandeling moet daarom zoveel mogelijk afgestemd worden op deze unieke patiëntgroep. AYA-zorg heeft aandacht voor al deze leeftijdsspecifieke zorgbehoeften.

“Voor patiënten en naasten die te maken krijgen met kanker is goede en persoonsgerichte zorg ontzettend belangrijk. Ik vind het dan ook de uitdaging om als dokter naast het bieden van een zorgvuldige medische behandeling ook aandacht te hebben voor de wensen van patiënt en naasten. Hiermee hoop ik iedereen passende en persoonlijke begeleiding te bieden. In het vorige ziekenhuis waar ik heb gewerkt, was ik zeer betrokken bij de AYA-zorg. Het is goed dat we deze leeftijdsspecifieke zorg nu ook in Gelre ziekenhuizen kunnen geven omdat het een grote meerwaarde heeft voor de AYA’s”, vertelt internist-oncoloog Myrella Vlenterie.

AYA Zorgnetwerk

Het AYA-team van Gelre ziekenhuizen werkt samen met het AYA-kenniscentrum Radboudumc en is onderdeel van Gelre Oncologisch Centrum en het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk. In dit regionale AYA zorgnetwerk midden-oost worden de AYA-zorgverleners ondersteund en geschoold, wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar kanker bij jongvolwassenen en kennis uitgewisseld. Zo blijft alle kennis en kunde over ‘kanker op AYA-leeftijd’ steeds actueel.

Binnen de regionale netwerken zijn er AYA-kenniscentra bij de universitair medisch centra en het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, waar AYA’s terecht kunnen met complexe zorgvragen. Het landelijke AYA Zorgnetwerk is opgebouwd uit zes regionale zorgnetwerken die werken vanuit het principe: ‘Zorg bieden dichtbij huis als het kan, verder weg in een AYA-kenniscentrum als het moet.’

Meer informatie:

Kijk op www.gelreziekenhuizen.nl/jong-en-kanker