Bij- en nascholing sondevoeding | Gelre ziekenhuizen
alert
Voorkom verspreiding infectieziekten

Welkom in Gelre. Help ons verspreiding van infectieziekten zoals griep en het coronavirus te voorkomen: klik hier

alert
Afspraak in Gelre Apeldoorn of Zutphen?

Dan meldt u zich aan met uw identiteitsbewijs bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Lees meer en bekijk de film over aanmelden: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Bij- en nascholing sondevoeding

21 March 2024 | 13.00 - 17.30 | Apeldoorn

Graag nodigen wij u uit voor de bij- en nascholing op donderdag 21 maart 2024 in het Auditorium van Gelre Apeldoorn. Sondevoeding via een voedingssonde is een uitkomst voor patiënten voor wie gewoon eten niet mogelijk is. Maar er zitten ook risico’s aan. Om veilig en succesvol sondevoeding te kunnen geven zijn kennis, inzicht en vaardigheden nodig.

In deze bij- en nascholing krijgt u met de presentaties van inhoudsdeskundige sprekers van Gelre, actuele kennis over:

  • Wat is de functie van de maag en darmen en de opname van voedingsstoffen?
  • Welke soorten operaties aan het maag-darmstelsel zijn er en waar let je op qua voeding
  • Wanneer pre-post pylorus voeden, welke keuze qua hoeveelheid en soort vocht?
  • Hoe slikken we eigenlijk en waar kan het mis gaan?
  • En welke soorten voedingssondes zijn er en wat zijn hun specifieke verpleegkundige aandachtspunten?


Deze bij- en nascholing is in de eerste plaats bedoeld voor (voedings)verpleegkundigen en verzorgenden, maar overige geïnteresseerden zijn ook van harte welkom.

Wij zien ernaar uit u te ontmoeten op 21 maart in Gelre Apeldoorn.

Lisanne Blom (voedingsverpleegkundige Gelre ziekenhuizen), Dorien Wagenmans (voedingsverpleegkundige Gelre ziekenhuizen), Saskia van Bennekom (manager afdeling Diëtetiek, logopedie en voedingsverpleegkunde Gelre ziekenhuizen)

Programma 

  • 13.00 uur: Inloop en ontvangst
  • 13.30 uur: Opening en inleiding (Saskia van Bennekom, manager)
  • 13.40 uur: Functie van maag/darmen en de opname van voedingstoffen (Karin Koopman, MDL-arts)
  • 14.10 uur: Soorten operaties aan het maag-darmstelsel en waar let je op qua voeding? (Tineke Havekes, physician assistant chirurgie)
  • 14.40 uur: Wanneer pre-post pylorus voeden en welke keuze qua hoeveelheid en soort vocht? (Vivian Kesseleer, Diëtist)
  • 15.10 uur: Pauze
  • 15.40 uur: Hoe slikken we eigenlijk en waar kan het mis gaan? (Heidi van Doorm / Julia van Osta, Logopedist)
  • 16.00 uur: Neusmaag/duodenum sondes, PEG sondes (Lisanne Blom, Dorien Wagenmans, voedingsverpleegkundigen)
  • 16.40 uur: Kahoot met stellingen (Lisanne Blom, Dorien Wagenmans, voedingsverpleegkundigen)
  • 17.10 uur: Afsluiting (Saskia van Bennekom, manager)
  • 17.15 uur: Napraten met een hapje en een drankje, restaurant Gelre Apeldoorn

Algemene informatie

  • Datum: donderdag 21 maart 2024
  • Locatie: Auditorium Gelre Apeldoorn. Albert Schweitzerlaan 31, 7334 DZ Apeldoorn
  • Ontvangst: 13.00 – 13.30 uur in de terrastuin Gelre Apeldoorn/auditorium
  • Aanvang Bij- en nascholing: 13.30 uur
  • Kosten: deelname is gratis, parkeerkosten voor eigen rekening
  • Doelgroep: (Voedings)verpleegkundigen en verzorgenden van thuiszorgorganisaties, verpleeg- en verzorgingshuizen, ziekenhuizen en andere zorginstellingen, en andere belangstellenden.

Aanmelden

Aanmelden is verplicht en doet u via dit aanmeldformulier.

Organisatie

Deze bij- en nascholing wordt georganiseerd door de afdeling Diëtetiek, Logopedie en Voedingsverpleegkunde van Gelre ziekenhuizen. Na afloop ontvangt u een certificaat. Accreditatie is niet aangevraagd.

Meer informatie

Mail uw vragen naar: voedingsverpleegkundigen@gelre.nl (geen aanmelding!)

 

Deze bij- en nascholing wordt mede mogelijk gemaakt door:

 

Complementary Content
${loading}
Scroll