Spataderbehandeling met laser – Behandelingen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Spataderbehandeling met laser

Via de aders stroomt het bloed door het lichaam, naar het hart. Omdat het bloed één kant op moet stromen, sluiten kleppen de aders af. Als deze kleppen niet meer goed werken, stroomt het bloed weer terug, en krijgt u een spatader.

Een spatader ziet eruit als een blauwe, bobbelige kronkel in uw benen. Soms doen ze pijn. Normaal gesproken behandelen we spataders door ze compleet te verwijderen uit het been. Dit heet ‘strippen’. Het is tegenwoordig ook mogelijk om een laser te gebruiken voor spataderbehandeling: endoveneuze lasertherapie.

Hoe verloopt de spataderbehandeling met laser?

Endoveneuze lasertherapie maakt de ader dicht, zodat het bloed er niet meer in blijft stilstaan. U krijgt eerst een verdoving en de arts tekent de ader af. Via een klein sneetje brengt de arts een laserdraad in het bloedvat. De laser maakt de ader helemaal dicht. Dit heeft geen gevolgen voor de doorstroming, het bloed kan via andere aders gewoon uw been in stromen.

Wat merkt u na de behandeling?

Zodra we klaar zijn met de laserbehandeling trekt u een elastische kous aan en mag u naar huis. Het is belangrijk dat u blijft bewegen, bijvoorbeeld door zo veel mogelijk te lopen. Misschien tintelt uw been een beetje. Dit is normaal en gaat vanzelf over. Na 6 weken kunt u resultaat zien. Als er nog kleine adertjes zichtbaar zijn, verwijderen we die ook.

Complementary Content
${loading}
Scroll